Ινδικές Θεραπείες

 

Pancha Karma

Εξαγνισμός του σώματος. Διεγείρει τις θεραπευτικές ικανότητες του οργανισμού. Το Pancha karma είναι η κορωνίς της Αγιουρβεδικής ιατρικής. Είναι μια σειρά από σύνθετες θεραπείες που διαρκούν 7 – 14 ή 21 ημέρες.

Οι θεραπείες αυτές σκοπό έχουν να φέρουν σε ισορροπία τους σωματότυπους VATA–PITTA-KAΡΗΑ. Με την αποτοξίνωση του οργανισμού αρχίζει να λειτουργεί ο μηχανισμός της αυτοθεραπείας.

Οφέλη: Εφαρμόζεται σε χρόνιες παθήσεις, σε ρευματικά, κυκλοφορικό, χαλάρωση του νευρικού συστήματος, χρόνιοι πονοκέφαλοι, φοβίες, αϋπνίες, κατάθλιψη, stress, χρόνιες λοιμώξεις πνευμόνων, παραρρινικών κόλπων, αυξημένα λιπαρά στο αίμα.

Basti

Μέθοδος υποκλυσμού, μέσω της οποίας πλένονται οι εσωτερικές του παχέος εντέρου.

Swedan

Μια τεχνική για την εφίδρωση του σώματος. Η χρήση ιδικών βοτάνων όπως το Grass βοηθούν στο να ανοίξουν οι δερματικοί πόροι και να αποβληθούν τοξίνες μέσω των ιδρωτοποιών αδένων.

Akshi Tarpanam

Η θεραπεία αυτή γίνεται στα μάτια. Βοηθά με άριστα αποτελέσματα τα μάτια.

Οφέλη: Ξεκουράζει τα μάτια, ενισχύει την όραση. Προτείνεται σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Kati Bast

Μια Ινδική παραδοσιακή θεραπεία. Ενσταλάσσεται χλιαρό θεραπευτικό λάδι στη συγκεκριμένη πάσχουσα περιοχή.

Οφέλη: Πόνοι μέσης, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, προβλήματα άνω και κάτω άκρων.

duration 30 -40 λεπτά.

Podi Kizhi

Όμοια με το Ela kizhi, όμως σε αυτή τη θεραπεία χρησιμοποιούμε κονιορτοποιημένα βότανα. Με ζεστά πουγκιά διαπερνάμε όλο το σώμα.

Οφέλη: Αϋπνίες, τονώνει το νευρικό σύστημα. Βοηθά σε μυοσκελετικά προβλήματα, αρθριτικά, πόνοι μέσης, πόνοι αρθρώσεων, ωμοπλάτης. Αναζωογονεί τα κύτταρα του δέρματος χαρίζοντας λάμψη και ζωντάνια. Ευφραίνεται η ψυχή και το σώμα.

duration 30 - 40 λεπτά.

Ela Kizhi

Μια τελείως ξεχωριστή θεραπεία. Χρησιμοποιούμε φύλλα από θεραπευτικά βότανα, π.χ. caster leaves. Tοποθετώντας τα σε πουγκιά και ζεσταίνοντας τα διαπερνάμε όλο το σώμα.

Οφέλη: Εξισορρόπηση της VATA, πόνοι αρθρώσεων, πόνοι ισχίου. Εξανθήματα στο δέρμα, ξηρότητα δέρματος. Ενυδατώνει το δέρμα.

duration 30- 40 λεπτά.

Dhoom pan

Παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδος. Θεραπευτικός καπνός εισέρχεται σε αυτιά και μύτη.

Προτείνεται από την Αγιουρβέδα σαν συμπληρωματική θεραπεία στο Nasyam και karna pooran.

Karna pooran

Συμπληρωματική θεραπεία μαζί με το Nasyam. Ενσταλάζονται σταγόνες θεραπευτικού ελαίου στα αυτιά.

Οφέλη: Προτείνεται για την κώφωση, πονοκεφάλους, tinnitus(με μεγάλη επιτυχία), ιλίγγους. Επίσης βοηθά στην ουλίτιδα.

duration 10 λεπτά.

Νasyam

Νasyam

Η παραδοσιακή αυτή θεραπεία δουλεύεται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Απελευθερώνει το αναπνευστικό σύστημα. Μια ακόμη θεραπεία που ανήκει στο Pancha karma.

Οφέλη: Απόφραξη των ρινικών κόλπων, ημικρανίες, νευρολογικές καταστάσεις αναζωογονεί την περιοχή της κεφαλής και του αυχένα. Ενισχύει την όραση και ενδυναμώνει τα μαλλιά.

duration 15 λεπτά.

Takra dhara

Σε αυτή τη ξεχωριστή παραδοσιακή θεραπεία χρησιμοποιούμε buttermilk και τα κατάλληλα θεραπευτικά βότανα. Στο μέτωπο ρέει η μίξη που έχομε κάνει με το buttermilk ενώ στο σώμα κάνουμε μασάζ όπως στο Shirodhara.

Οφέλη: Αυτή τη θεραπεία την προτείνει η Αγιουρβέδα ιδίως στα ψυχοσωματικά προβλήματα όπως είναι η ψωρίασης.

duration 30 λεπτά.

Ksheera dhara

Σε αυτή τη θεραπεία χρησιμοποιούμε αντί για λάδι γάλα και τα κατάλληλα βότανα όπως gungaranz, brahmi, sandalwood, amla.

Οφέλη: Η θεραπεία αυτή είναι η καταλληλότερη σε άτομα που έχουν πνευματικές ασθένειες, αϋπνίες, αίσθημα φλόγωσης(κλιμακτήριος), παράλυση, χρόνιους πυρετούς ή δέκατα.

duration 30 λεπτά.

Shirodhara

Shiro σημαίνει “το κεφάλι” και dhara σημαίνει “αυτό που ρέει”, σε ελεύθερη μετάφραση “αυτό που ρέει στο κεφάλι”. Πανάρχαια παραδοσιακή θεραπεία. Μέσα στο χάλκινο μπολ kindi τοποθετούμε χλιαρό θεραπευτικό έλαιο εμπλουτισμένο με τα κατάλληλα βότανα. Το kindi το διαπερνά μια λωρίδα από ύφασμα το varti. Το έλαιο σιγοτρέχει από το varti και ρέει ομοιόμορφα επάνω στο μέτωπο του θεραπευομένου.

Οφέλη: Η ιδιαίτερη αυτή θεραπεία είναι η καταλληλότερη για την χαλάρωση και ταυτόχρονα την ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος. Ένα από τα ευεργετήματα αυτής της θεραπείας είναι η συνάντηση με τον εσώτερο εαυτό μας. Χαρίζει σωματική αλλά και πνευματική χαλάρωση.

duration 30 - 40 λεπτά.

Shirobyang

Μια πολύ σημαντική παραδοσιακή θεραπεία. Με κατάλληλο έλαιο για το τριχωτό της κεφαλής, γίνονται μαλάξεις σε όλο το κεφάλι καθώς το πρόσωπο και τον αυχένα.

Οφέλη: Αϋπνίες, χρόνιους πονοκεφάλους, αυχενικό σύνδρομο, έντονο άγχος. Βοηθά στη καλυτέρευση της ακοής και της όρασης. Απομακρύνει την τριχόπτωση γιατί εξισορροπεί την Pitta, καθώς καθυστερεί το γκριζάρισμα των μαλλιών. Χαρίζει υγιή και πυκνά μαλλιά.

duration 25 λεπτά.

Marma

Μια παραδοσιακή θεραπεία για την απελευθέρωση της ενέργειας σε όλο το σώμα. Θεραπευτής πιέζει με τον αντίχειρα ή τον δείκτη τα 107 ενεργειακά σημεία. Γίνεται χρήση διαφορετικών ελαίων ανάλογα το ενεργειακό σημείο.

Οφέλη: Με τις δακτυλικές πιέσεις και τα συγκεκριμένα έλαια, απομακρύνεται η μπλοκαρισμένη ενέργεια. Οι πόνοι ή τα θλιβερά συναισθήματα έχουν απομακρυνθεί και επανέρχεται η ισορροπία στο σώμα και το πνεύμα.

duration 90 λεπτά.